Türkiye’nin çeşitli yerlerinin yanı sıra yurtdışından gelerek toplanan Talas Amerikan mezunları, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle bir kere daha Ali Dağı’na çıkarak bir geleneği canlandırdılar ve taşlarla dağa “T.C.100” yazdılar.
Kayseri’nin Talas ilçesinin yamaçlarından yükselen Ali Dağı, günümüzde paraşütçüler tarafından oldukça revaçta olan bir dağ. Ama bu dağın Talas Amerikan Ortaokulu mezunları için ayrı bir yeri ve önemi var. Zira 1889 kurulan ve 1960’ların sonuna kadar eğitimine devam eden Talas Amerikan Ortaokulu yöneticileri ve öğrencileri Ali Dağı’nı ağaçlandırarak yeşillendirmeni adeta misyon edinmişler. 2023, Cumhuriyet’in ilan edilmesinin 100’üncü yılıydı. Böylesi anlamlı bir yıl nedeniyle Talas’ta eğitim almış bir grup mezun, bir araya gelerek dört gün süren bir program yaptı ve bu program kapsamında bir kez daha Ali Dağı’nı ziyaret etti.
Tuncay Sergen: “1932’de Talas ve Kayseri’den görülebilecek bir yere Cumhuriyet’in kaçıncı yılı olduğu yazalım demişler… Bu yazılar, 20 metre uzunluğunda, 1,5 metre eninde olacak şekilde taşlarla yazılıp üzeri kireçle boyanmış. Kayseri’den bile görünürmüş. 1932’den 1965’e kadar böyle devam etmiş.”
Bu organizasyonla ilgili Tarsus Amerikan Koleji’nin BizLetter adlı dergisinde “Cumhuriyet’in 100. yılında Ali Dağı’ndayız” başlıklı bir yazı kaleme alan TAO’67 ve TAC’70 mezunu Tuncay Sergen, Ali Dağı’nın kendileri için neden bu derece önemli olduğunu şöyle anlatıyor:
“Talas Amerikan Koleji, 1889’da kurulmuş, iki kampüsü, 16 binası ve çevre illere dahi hizmet veren bir hastanesi varmış. Okul, yakındaki Ali Dağı’nın ağaçlandırılmasını misyon edinmiş (Ali Dağı, üç tepeli ama nereden bakarsanız bakın, iki tepesi görünen kubbe gibi bir dağdır). Sonra ağaç dikilen yerin yanına taşları dizerek T harfi yazmışlar, Talas anlamında. Daha sonra C harfi eklemişler, Cumhuriyet anlamında. 1932’de Talas ve Kayseri’den görülebilecek bir yere Cumhuriyet’in kaçıncı yılı olduğu yazalım demişler… Bu yazılar, 20 metre uzunluğunda, 1,5 metre eninde olacak şekilde taşlarla yazılıp üzeri kireçle boyanmış. Kayseri’den bile görünürmüş. 1932’den 1965’e kadar böyle devam etmiş. Öğrenciler her 29 Ekim’de ellerinde su kovaları, kireç ve fırçalarla Ali Dağı’na tırmanmışlar; Cumhuriyet’in kaçıncı yılı olduğunu yazmışlar. 1965’te yeni öğrenci alınmamış ve okul 1967’de kapanmış, O tarihten 2020 yılına kadar öğrenciler yazı yazmamışlar. 2020 yılında bir grup öğrenci Talas’a gelerek bu geleneği canlandırmış. Talas Belediyesi ve Talas Tanıtım Derneği de büyük destek vermiş. Bu yıl, Cumhuriyet’in 100. yılı olduğundan Türkiye’nin, hatta dünyanın birçok yerinden gelen 100’den fazla Talas Kolejli, Ali Dağı’na çıktılar. (Bu organizasyonda) Talas Belediyesi, Talas Tanıtım Derneği ve Erciyes Koleji’yle iş birliği yaptık.”
Evet, Ali Dağı’na tarih yazmak bir Talas Amerikan Koleji geleneği. Bu gelenek bundan sonra Kayseri sınırları içinde eğitim veren Erciyes Koleji öğrencilerine emanet…