Türkiye tarihinde kayıtlara geçen en yüksek can kaybının yaşandığı 1939’daki Erzincan depremi ve 1999’da yaşanan Gölcük-Düzce depremlerinin boyutlarını aşarak ülkemizin en büyük doğal afeti olan Kahramanmaraş depremlerinin hemen ardından toplumun her kesiminden vatandaşımız, kurtarma ve yardım için bölgeye adeta akın etti. Depremin hemen ardından bölgeyle iletişim köprüsü kurup jeneratörden battaniyeye, ilaçtan gıdaya, çadırdan giyime acil ihtiyaçları ulaştıran SEV okularımız, mezunlarımız ve kurumlarımızla ne kadar gurur duysak azdır.
6 Şubat 2023 gününe derin bir acıyla uyandık. Sabahın daha ilk saatlerinde, 4.17’de, Kahramanmaraş merkezli devasa uzunlukta bir fayın kırılmasıyla 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldık. Bundan 10 saat kadar sonra ise 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaşadık. Bu iki güçlü deprem başta Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman olmak üzere Adana, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Elazığ gibi şehir merkezleri ve onlarca yerleşim yerinde çok büyük bir yıkıma yol açtı. 50 binin üzerinde can kaybı, 200 bine yakın yaralı ve 300 bine yakın konutun yıkılmasına ya da ağır hasar almasına neden oldu. Bölgede adeta artçı deprem fırtınası yaşanırken 20 Şubat’ta Hatay’da 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. O günden bugüne bölge, aralarında büyüklüğü 6’yı aşanların olduğu on binlerce artçı depremle sarsılmaya devam ediyor.
Connect olarak bu özel dosyamızda depremin hemen ardından dayanışmanın en güzel örneklerini veren mezunlarımızın çalışmalarına ve bölgedeki tanıklıklarına yer vermek istedik. Daha ilk andan itibaren yardım için gece gündüz çalışan Mezun Derneklerimiz, acil ihtiyaç yardımlarının ardından çadır, konteyner tedariki gibi yardım ve destek çalışmalarına devam ediyorlar. Sağlık ve Eğitim Vakfının depremden zarar gören gençlerin ve çocukların eğitimine destek vermek için oluşturduğu SEV Afet Bağış Hesabı ile topladığı bağışlarla, afet bölgesindeki okulların yapımı, tamiratı, güçlendirilmesi, eğitim bursu, eğitim araçlarının temini, pedagojik destek, öğretmen eğitimleri gibi ihtiyaçlara yönelik projeler yürütülüyor.
Bölgeye giderek çalışan uzman mezunlarımıza deprem sonrasında çocuklar ve yetişkinlere yönelik halk sağlığı ve psikolojik destek açısından neler yapılabileceğini sorduk. Doğa olaylarının afetlere dönüşmediği dirençli kentleri nasıl inşa etmeliyiz, afetlere nasıl hazırlanmalıyız, bu yaşadığımız afet sonrası neleri değiştirmeliyiz? Tüm bu soruları uzman mezunlarımızla ele almaya çalıştık.
1999 yılında büyük bir afet yaşamamıza rağmen maalesef can kaybını engelleyebilecekken böylesi bir yıkımla daha karşı karşıyayız. Şimdi önce yaraların sarılması için güçlü bir dayanışma ve yardımlaşma gerekiyor. İnsanlarımızın bedenen ve ruhen iyileşmesinden çadır ve konteyner gibi geçici barınma sorunlarına, kentlerin yeniden inşa edilmesinden göçlerin getirdiği sorunların giderilmesine, kültürel mirasın korunmasından kentlerin ekonomik ve sosyal olarak yeniden ayağa kalkmasına kadar belki on yıllarca sürecek uzun ve zorlu bir mücadele var önümüzde... Ancak kentlerimizi, doğaya saygı duyarak ve bilimin ışığında inşa edebilirsek afetlerin böylesi yıkıcı etkileriyle karşılaşmayacağımızı unutmamalıyız.
Dayanışmanın gücü
Sağlık ve Eğitim Vakfı, okulları, idarecileri, öğretmenleri, öğrencileri, okul aile birlikleri, mezunları, velileri ve çalışanlarıyla, depremin hemen ardından büyük bir dayanışma ve yardımlaşmayla bölgenin en acil ihtiyaçlarına karşılamak için ele ele verdiler. Daha ilk andan itibaren yardıma koşarak gece gündüz demeden çalışan SEV Ailesi, acil ihtiyaç yardımlarının ardından çadır ve konteyner tedariki için çalışmalarına devam etti. SEV ve tüm paydaşları, iyileşme sürecinde tüm imkânlarıyla destek vermeyi sürdürecek, depremzede çocukların ve gençlerin hayatları boyunca yanlarında desteğini hissedecekleri adımlar atacak, ülkemizin daha güzel yarınları ve deprem bölgesinde iyi bir geleceğin kurulması için var gücüyle çalışacak.