Zeynep Kurmuş (UAA’88) iş hayatında yıllarca tecrübe biriktiren, en verimli dönemlerindeyse emekli olarak bu birikimi benzetme yerindeyse heba eden profesyonelleri, kurucusu olduğu Genwise aracılığıyla tekrar üretmeye davet ediyor.
Gül İnanç (ACI’87) kurucusu olduğu Opening Universities for Refugees aracılığıyla çeşitli nedenlerle göç etmek durumunda kalan gençlerin eğitimine odaklanıyor ve onlara yeni bir bakış açısı kazanma imkânı yaratıyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bölgeye yardım eli uzatan sivil toplum kuruluşlarından biri de 52 yıllık köklü bir tarihe sahip YÖRET Vakfı oldu. Vakfın Başkanı Sibel Usluer Erenel (UAA’78) afetten hemen sonra yaşlıları ve gençleri merkez alarak ürettikleri projelerle birlikte geçmişten günümüze YÖRET’in çalışmalarını anlattı.
AKUT Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti üyesi Dr. Pınar Adanalı Beard (UAA’78), vakfın katkılarıyla inşa edilerek deprem birinci yıl dönümünde eğitime başlayan okulları anlatıyor.
Talas Amerikan Okulu mezunu bağışçılarımızın kurduğu Keller Fonu ile finanse edilen “Eğitimde Mükemmeliyet Projesi” kapsamında ABD’nin en büyük üniversiteleri arasında yer alan Arizona State University ve bünyesinde yer alan ABD’nin en eski eğitim fakültelerinden Mary Lou Fulton Teachers College ile yürütülen çalışmalar genişleyerek devam ediyor.
Okul hayatının karşılığı onun için hep ev hissi oldu. Seyda Fırat Kayhan (ACI'51) okulunu bir yuva, öğretmenlerini ve arkadaşlarını da ailesi gibi benimsedi. Kayhan ile unutulmayacak güzellikteki okul anılarını konuştuk.
Sağlık ve Eğitim Vakfında 27 yıldır gönüllü olarak çeşitli görevlerde bulunan Sait Tosyalı (TAC’75), Aralık 2022 tarihinden Mütevelli Heyeti Başkanlığına seçilerek bayrağı devraldı.
İzmir Amerikan Koleji mezunlarından Dr. Çiğdem Çımrın’ın (ACI’04) ortağı Dr. Pınar Kara ile birlikte kurucuları arasında bulunduğu Minerva BHR’ın temeli, sorumlu iş yapma bilincini sürdürülebilir kılmaya ve bunun Türkiye’de savunuculuğunu yapmaya dayanıyor.
Kolombiya, Meksika, İtalya, Brezilya ve Türkiye'de yer alan farklı belediyelerle birlikte daha sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir şehirlerin nasıl yaratılabileceğine dair projeler geliştiren Kentsel Tasarımcı Hayrettin Günç (UAA’07), deprem bölgesindeki yeniden inşa sürecinin tüm tarafların görüşlerini alarak yapılması gerektiğini ve kısa vadeli, yara bandı diye adlandırılan çözümlerle derin sorunların ortadan kalkmayacağını belirtiyor.
Depremden etkilenen çocukların ruh hâliyle ilgili bilgisine başvurduğumuz Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Şeniz Pamuk (UAA’81) çocukların travmatik olayların ardından hayatlarında nelerin eskisi gibi devam edeceğini bilmek istediklerini belirtiyor.
SEV Araştırma ve Etki Departmanı, 6 Şubat depremlerinin ardından farklı ülkelerdeki afetler sonrası yapılan araştırmalar ve uygulamalar ışığında çocukların yaşayabilecekleri sorunların çözümü için neler yapılabileceğini araştırdı. Hazırlanan bu rapora ilişkin SEV Araştırma ve Etki Departmanı Müdürü Dr. Emel Uysal ile konuştuk.
Deprem bölgesinde yaşananları Halk Sağlığı Uzmanı olarak değerlendiren Gül Yurtsever Ergör (ACI’81), bu tür afetlerde meslektaşlarının bilgi birikimlerinin çok değerli olduğunu, siyasi otoritenin bu birikimi uygulamaları için gerekli kanalları açması gerektiğini belirtiyor.
Zeynep Karagöz (UAA'94) ve küçük bir ekiple kurulan, bugün 4 bine yakın gönüllüsüyle proteze erişimi olmayan çocuklar için ücretsiz mekanik eller üreten Robotel, deprem nedeniyle uzuv kaybı yaşayan çocuklara da destek verecek.
6 Şubat depremlerini ilk duyduğunda felaketin boyutunu tam olarak kavrayamadığını belirten Dobrinka Cidrof, deprem bölgesine yönelik çalışmalarına 7 Şubat’tan itibaren başladığını söylüyor.
Kültür ve sanat, yaşanan acıların ortadan kalkmasını sağlayamaz belki ama kısa süreliğine de olsa olaydan uzaklaşıp zihnen başka diyarlara yolculuk edilmesine vesile olabilir. Özellikle de çocuklar için.
Yaşanan 6 Şubat depreminde ABD’de olan Travma ve Acil Tıp Hekimi Müge Sakıcı Cox (ACI’83), ekip arkadaşlarıyla hemen Hatay’a gelerek Antakya’da sahra hastanesinin kurulmasında görev aldı ve depremzedelere acil tıp hizmeti sağlayanlar arasındaydı.
Uzman Çocuk ve Ergen Psikoloğu ve Psikoterapisti Nil Ertürk (ACI’08), 6 Şubat depremlerinin hemen ardından bölgeye gidip çocuklarla ve gençlerle çalışmalar yaptı.
Depremde meydana gelen yıkımda hayatını kaybeden mezunumuz Levent Tosyalı ve annesine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm TAC’82 sınıfına başsağlığı diliyoruz.
Deprem bölgelerinde şahit olduğumuz devasa yıkımla fark ettik ki yıkılan sadece binalar olmadı. Maalesef sevdiklerimiz, ailelerimiz, gençliğimiz, mutluluğumuz, aşkımız, işimiz, şehirlerimiz, abimiz, kardeşimizle birlikte yıkıntı altında kaldık.
Ülkemizde büyük bir deprem yıkımına daha tanık olduk. Kayıplarımızın acısını derinden yaşadık. Yıkımın yaşanmasının hemen ardından mezunlarımızla sınıflar bazında bir araya gelerek maddi ve ayni yardım için harekete geçtik.
Connect olarak bu özel dosyamızda depremin hemen ardından dayanışmanın en güzel örneklerini veren mezunlarımızın çalışmalarına ve bölgedeki tanıklıklarına yer vermek istedik.
SEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Piraye Erdem (ACI’80) ile İzmir Amerikan Koleji günlerinden SEV’deki çalışmalarına, avukatlık mesleğinden Vakfın yeni planlarına kadar birçok konuyu konuştuk.